Öne Çıkanlar konut desteği Kasımpaşa toki kura tarih toki alt gelir grubu projeleri toki taksit kaç lira

TOKİ alt gelir grubu ucuz konutlar için başvuru şartları - 2018 TOKİ başvuru

TOKİ, toplumun her kesimini düşünerek ev, iş yeri ve yaşam merkezleri yaparak hem ihtiyacı gideriyor hem de sosyal konutları ile ev sahibi olmak isteyenleri ucuz konut sahibi yapıyor. Belirli bir peşinat ile 180 ay veya 240 aya kadar sunduğu vade imkanı ile kira öder gibi aylık ev sahibi olmak isteyenlere fırsat sunuyor. Yalnız TOKİ’nin al gelir grubu konutlarından faydalanıp sahip olmak isteyenlerin belli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Biz de bu haberimizde TOKİ alt gelir grubu konutlarının şartlarını hazırladık. Merak edenler haberimizde TOKİ’den ucuz ev ve ucuz konut almak istedikleri takdirde şartlarını kontrol edip kendine uygun olup olmadığını öğrenebilecektir.

ALT GELİR GRUBU KONUTLARINDA OTURMA KOŞULLARI

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) hiç evi olmayan dar ve orta gelirliye ucuza konut müjdesi verirken bunun da belirli yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyor. Öncelikle Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanların konutlarının borçları bitene kadar devredemeyeceklerini bilmesi gerekiyor. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmelerinin feshedileceği net bir şekilde bildiriliyor.

TOKİ alt gelir grubu ucuz konutlar için gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma haklarının iptal edileceği, sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edileceği kaydediliyor.

TOKİ ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI

TOKİ’nin alt gelir grubu için sunduğu ucuz konut projesinin belli şartları bulunuyor. Bu projelerden faydalanmak isteyip başvuru yapabilmesi başvuru sahibinin sahip olması gereken özellikler şöyle:

T.C. vatandaşı olması, Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması gerekiyor. Satış için evin olduğu il-ilçedeki Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerine başvurmak gerekiyor. Bu konuda ‘444 86 54’ numaralı ‘Alo TOKİ’ hattı aranabilir.

Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması şartı varken eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmadığı belirtiliyor.

Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması gerektiği belirtiliyor. Özellikle bu bölümü okuyanlar yanlış anlayabiliyor. Burada özellikle başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 4.500 TL olması gerektiği bildiriliyor. Yalnız bu şart İstanbul ilinde gelir şartı olarak 4.800 TL olarak uygulandığının altı çiziliyor.

Ayrıca uyanıklık yapılmasının önüne geçilmesi için bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerektiği vurgulanıyor.

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvuru sahipleri, kimlik fotokopisi, Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”, Engellilerin, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),

Emeklilerin, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı İbraz etmeleri gerekmektedir.

KURA ÇEKİLİŞİ

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlere öncelik sunuluyor. Bunlar kuraya girmeden konut alma hakkı tanınıyor, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirleniyor.

Engellilere konut sayısının %5’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.

Emeklilere, konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.

Diğer başvuru sahipleri, başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirleniyor. Kura çekim işlemleri belirlenen kategori önceliğine göre gerçekleşiyor.

SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER

1. İl/ilçe Nüfus Müdürlüğünden onaylı vukuatlı nüfus kaydı ve adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar 3 (üç ) yıl ikamet ettiğini kanıtlayacak belgeyi) ibraz edecektir

2. 1.Kategori Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri hariç olmak üzere diğer 3 kategoriden hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar, İl/ilçe Tapu Sicil Müdürlüğünden başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) bulunmadığına dair belgeyi ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklardır. Kanıtlayamayanların hakları iptal edilecektir

3. Hane halkı gelir belgelerinin sunulması. Yani başşvuru sahibi evli ise kendisi ve eşinden çalışan varsa kendisinin ve eşinin ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler (tabi olarak çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına dair alınan belgeler ile maaş bordroları, maaş belgeleri, vb.)

Başvuru sahibi veya eşinden herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri, başvuru sahibi emekli ise, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi isteniyor. Gerekli görüldüğünde ek belge istenebiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.